Angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale- de la deziderat la implementare
Durata: iunie-noiembrie 2021-11-25
Finantator: Fundatia pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), www.fdsc.ro în cadrul unui program destinat întăririi capacității organizațiilor neguvernamentale care adresează nevoi ale persoanelor cu dizabilități, sprijinit de E-Distribuție Muntenia.
În România, angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități este în continuare o provocare. Fără un suport adecvat și specializat, aceștia nu reușesc să se integreze într-un loc de muncă.
Conform datelor furnizate de ANDPDCA, numărul persoanelor cu dizabilități angajate, în martie 2021, este de 33.134, ceea ce reprezintă un procent de doar 7,98% din totalul persoanelor adulte cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.
Prin oferirea de servicii specializate de angajare asistată, șansele de angajare și de păstrare a unui loc de muncă ar crește semnificativ.
În România, angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități, in special a celor cu dizabilitate intelectuala, este în continuare o provocare. Fara un suport adecvat și specializat, aceștia nu reușesc să se integreze într-un loc de muncă. Prin oferirea unor servicii de mediere pe piața muncii, șansele acestora la un loc de muncă ar putea crește.
Pornind de la activitatea de mediere pe piața muncii pentru persoane cu dizabilități, identificăm mai multe aspecte și anume:
- ONG-urile care oferă servicii adolescenților /tinerilor cu dizabilități se limitează strict la acest grup țintă și nu își pun problema că beneficiarii lor vor avea nevoie curând de servicii de mediere pe piața muncii;
- serviciile de angajare în muncă sprijinită pentru adulți cu dizabilități oferite de ONG-uri sunt putine în țară, cu preponderență dezvoltate de furnizori în orașele mari;
- furnizorii publici și privați acreditați care oferă servicii de mediere pe piața muncii, de cele mai multe ori, nu au expertiză în a lucra cu persoanele cu dizabilități.
- Nu există nicio corelare între serviciile sociale pentru persoane cu dizabilități și serviciile de informare și consiliere și mediere pe piața muncii. In cadrul serviciilor sociale, la centrele de zi pentru persoane adulte cu dizabilități exista Modulul IV-Activități și servicii, Standardul 5 –Dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă. Avantajul serviciilor sociale este ca pot fi finantate de autoritatile locale.
Din datele statistice de la nivelul 31 decembrie 2020 reiese un numar de 415.995 persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18-64 ani (considerată vârsta activă din punct de vedere al pieței muncii), reprezentând 53,04% din numărul total de persoane cu handicap, iar numărul adolescenților cu dizabilități cu vârste cuprinse între 15-17 ani era de 13.208, reprezentand 1,54 % din numărul total de persoane cu dizabilități din Romania (857.638).
Prin acest proiect, dorim să venim în întâmpinarea ONG-urilor pentru persoane/adolescenți cu dizabilități, care ar putea oferi servicii de mediere pe piața muncii, prin elaborarea unui ghid. Ghidul va cuprinde descrierea pașilor pe care acestea trebuie să îi urmeze pentru obținerea certificatului de acreditare pentru servicii de mediere pe piața muncii și o metodologie de lucru privind angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale, care este o categorie exclusă pe piața muncii și cu ratele cele mai mici privind angajarea (din totalul de 33.882 de persoane cu dizabilități angajate la nivelul 30 septembrie 2017, ultimele date statistice privind persoanele cu dizabilități angajate în muncă, procentul persoanelor cu handicap mintal integrate în muncă era de 2,55 %).
Pe lângă acest ghid, dorim să elaborăm și o propunere de modificare a Standardelor minime de calitate pentru servicii sociale organizate ca Centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilitati (Anexa 6) pe care sa o trimitem ANDPCA, astfel incat serviciile sociale sa reprezinte o oportunitate pentru ONG-uri in dezvoltarea serviciilor de mediere pe piata muncii pentru persoane cu dizabilitati, iar activitățile prevăzute de standardele de calitate să răspundă mai bine nevoilor serviciului de angajare în muncă sprijinită.
Impactul urmărit în cadrul proiectului este creșterea nivelului de conștientizare a ONG-urilor și autorităților cu privire la importanța serviciilor de mediere pe piața muncii pentru persoanele/adolescenții cu dizabilități, ca pas în angajarea în muncă. ONG-urile vor avea un îndrumar practic pe care îl pot folosi în vederea obținerii certificatului de acreditare pentru servicii de mediere pe piața muncii pe care ulterior le pot furniza persoanelor cu dizabilități și vor putea utiliza metodologia de lucru în angajarea persoanelor cu dizabilități. Modificarea Standardelor minime de calitate pentru servicii sociale va permite furnizorilor de servicii sociale de tip centru de zi să dezvolte activitățile de mediere pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități
Ghidul privind serviciile specializate pentru stimularea ocuparii persoanelor cu dizabilitati.