RAPOARTE ANUALE

Raport anual 2002

Pe parcursul anului 2002, am desfasurat 4 proiecte:

1. Promovarea drepturilor omului pentru persoane cu dizabilitati intelectuale

“Promovarea Drepturilor Omului pentru Persoane cu Dizabilitati Intelectuale în Societatea Civila” este un proiect international, demarat de Inclusion Europe în anul 2000 si implica mai multe tari alaturi de România: Cehia, Estonia, Polonia, Ungaria, Macedonia, Slovenia si Bulgaria. În România acest proiect este implementat de Fundatia “Pentru Voi” si Liga Nationala a Asociatiilor pentru Sprijinirea Handicapatilor Mentali din România.
Activitatile importante care au avut loc în acest an au fost lansarea Raporturilor de Tara ale României, Poloniei si Macedoniei la Bruxelles si la Strasbourg, conferinta nationala de lansare a Raportului de Tara al României la Bucuresti, precum si întâlnirea comitetului de organizare a proiectului la Timisoara.

Laila Onu si Ghizela Ghereben, auto-reprezentant, au fost prezente la Bruxelles, ca si reprezentante ale Ligii Nationale. Cu aceasta ocazie au avut loc întâlniri cu reprezentanti ai institutiilor europene, cum ar fi: D-l. Lazar Comanescu, Ambasadorul României la Uniunea Europeana, D-na. Roelie Post, de la Directoratul General Pentru Extindere al UE, reprezentanti ai Bancii Mondiale, deputati europeni: D-na. Christa Prets, D-l. Jo leinen, Baroneasa Emma Nicholson, D-na Margot Kessler, D-l. Armin Laschet.

La Bucuresti, la conferinta de lansare a Raportului, au participat 34 de persoane, ca reprezentanti ai ONG-urilor de profil din tara. Au fost prezenti D-l. Victor Wahlstrom din partea Raportorului Special al ONU.

A avut loc întâlnirea partenerilor proiectului la Timisoara, la care au participat 12 persoane si în cadrul careia s-a discutat despre activitatile de lobby, despre actiunile viitoare ale proiectului si standardele de calitate. Tot în acest an s-a tradus Agenda 22, care este gata pentru a fi publicata.

2. Grupul de Actiune pentru mobilizarea parintilor

Activitatile acestui proiect se desfasoara în legatura cu cele ale proiectului de promovare a drepturilor omului, ambele fiind în colaborare cu Liga nationala pentru Persoane cu Handicap Mental si cu Inclusion Europe , respectiv Inclusion International. Accentul principal a fost pus pe promovarea proiectului de Strategie Nationala pentru egalizarea sanselor pentru persoane cu dizabilitati, care a fost în fine aprobat de Guvern în Noiembrie 2002. 
Am continuat sa sprijinim Liga Nationala în scrierea de proiecte pentru deschiderea unui centru de zi la Bucuresti si de promovare a exemplelor de buna practica la UNICEF.

Am avut de asemenea câteva întâlniri cu membrii echipei olandeze care furnizeaza consultanta Guvernului României pentru dezvoltarea unui Plan de Actiune pentru implementarea strategiei în cadrul unui proiect Twining Light finantat de Uniunea Europeana.

În activitatea de lobby am beneficiat de sprijinul Domnului Victor Wahlstrom, reprezentant al raportorului ONU pe probleme de dizabilitati, atât la întâlnirile cu oficialitatile de la Uniunea Europeana, cât si la Guvernul României.

3. Model Site

Fundatia “Pentru Voi” a fost selectata ca una din cele 5 centre de pregatire din Europa de Est pentru a furniza training pentru organizatii din Europa de Est. Selectarea a fost urmare a rezultatelor excelente obtinute în domeniul serviciilor furnizate persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Proiectul este finantat de Open Society Institute care a ales organizatiile care urmeaza a beneficia de training, dintre organizatiile finantate de ei în Europa de Est.

In acest an, s-a desfasurat primul modul de training în perioada 14-20 Octombrie 2002. Tematica a fost: Dezinstitutionalizarea – o prioritate pentru Europa de Est si au participat reprezentanti a doua organizatii din Letonia, una din Bulgaria, una din Macedonia si doua din România. Beneficiarii de training au avut ocazia sa viziteze serviciile de la Pentru Voi si sa cunoasca metodele de lucru cu beneficiarii utilizate de specialistii nostri.

4. DINU

Acest proiect a fost finantat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, membru al Open Soros Netwok. Prin acest proiect s-a desfasurat activitatea de self-advocacy, tabara de vara de la Râul Alb, publicarea revistei Pentru Voi si a ghidului practic privind Dezinstitutionalizarea, sprijinirea integrarii sociale si profesionale a celor 9 beneficiari în cadrul serviciului rezidential DINU. Astfel, s-a organizat un curs de brutar pentru 10 beneficiari si au fost gasite doua locuri de munca în constructii pentru doi beneficiari ai modulului DINU iar unul dintre absolventii cursului de brutarie a fost angajat ca si brutar pentru o perioada determinata de timp.

5. Servicii de angajare în munca

La sfârsitul anului avem angajati în slujbe obisnuite 5 beneficiari ai centrului cu contract de munca cu norma întreaga si 3 cu contract de prestari servicii. Pe parcursul anului, am mai avut înca doi beneficiari angajati, care însa si-au pierdut slujbele.

Am insistat mai mult pe pregatirea pentru munca în cadrul centrului, pentru a creste sansele de pastrare a locului de munca odata dobândit. De aceea, am preferat sa avem mai putini beneficiari angajati dar care sa îsi pastreze slujbele cat mai mult timp.
În anexa 3, sunt descrise activitatile acestui serviciu.

Echipa multidisciplinara, compusa din medic, psihologi, psihiatru si asistent social, ofera asistenta de specialitate centrului de zi, serviciilor rezidentiale si serviciului de angajare în munca. Ea ofera asistenta medicala, evaluare si consiliere psihologica, asistenta sociala pentru toti cei 90 de beneficiari ai centrului.

Sprijinirea, inclusiv materiala, a familiilor cu dificultati financiare însemnate ocupa în continuare o pondere însemnata în activitatea centrului. În anexa 4 sunt prezentate in detaliu activitatile echipei multidisciplinare, inclusiv activitatea de asistenta sociala.

În afara acestor servicii comunitare, Centrul si Fundatia “Pentru Voi” au desfasurat urmatoarele activitati:

a) Activitati culturale si de relaxare 
Am organizat ca în fiecare an o tabara de vara la munte, în acest an la Râul Alb, în judetul Caras Severin, la care au participat 66 de beneficiari. Tabara s-a bucurat de mult succes, pentru multi dintre beneficiarii nostri fiind singura posibilitate de petrecere a vacantei în afara orasului. Tabara a fost finantata de Centrul pentru Politici de Sanatate, membru al Soros Open Network.

În acest an, ne-am bucurat de o oportunitate ce ne-a fost oferita de organizatia Hand to hand din Ungaria, prin care 30 de beneficiari ai centrului au participat la o tabara în statiunea Gyula.

In data de 3 Decembrie, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, am organizat in colaborare cu ISTPH Timis si Fundatia Speranta, un spectacol care s-a bucurat de prezenta dl. Victor Wahlstrom, reprezentant al Raportorului Special Pentru Dizabilitate al ONU , a D-lui Primar si a D-lui Prefect.

Ca în fiecare an, am organizat o serbare de Craciun de aceasta data la sala Lira, a Casei de Cultura Municipale.

b) Self advocacy ( auto-reprezentare ) 
Am continuat sprijinirea activitatii de auto-reprezentare – self advocacy. La aceasta activitate au participat 15 beneficiari, cei cu nivel ridicat. Au fost sprijiniti sa îsi cunoasca drepturile, conform legislatiei în vigoare si au învatat cum sa organizeze o sedinta, cum sa ia cuvântul si sa-si expuna punctul de vedere, cum se iau hotarâri in mod democratic.

Una din beneficiarele centrului a participat în calitate de autoreprezentant la prezentarea Raportului privind respectarea drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale în România la Parlamentul Europei la Strasbourg si la Comisia Europeana la Bruxelles. O alta beneficiara a participat ca autoreprezentant la o emisiune a Antenei 1, organizata in cadrul campaniei “Casa de copii nu e acasa”, finantata de Uniunea Europeana, emisiune la care a participat si dl. Secretar de Stat Constantin Stoenescu, de la Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap.

c) Editarea de publicatii 
Am continuat editarea revistei Pentru Voi si a Buletinului Informativ INTEGRARE. În acest an am editat 2 numere ale revistei “Pentru Voi”, care este singura revista din tara scrisa de persoane cu dizabilitati intelectuale.

În acest an am publicat un ghid practic privind dezinstitutionalizarea, care sintetizeaza experienta fundatiei noastre în acest domeniu.