Comunicat de presa: Saptamana acceptarii autismului 2-6 aprilie – Not invisible la Fundatia Pentru Voi
De Ziua Internationala a Autismului, Fundatia Pentru Voi se alineaza campaniei desfasurate la nivel European – “Not invisible”.
Statisticile europene arata ca 1-2% din populatia actuala se afla in spectrul autist, ceea ce inseamna un numar de sapte milioane de europeni cu autism. De asemenea, stim ca la nivel european aproximativ 70 % din persoanele cu autism se confrunta cu probleme de sanatate mentala.
Din pacate, in Romania, nu exista statistici oficiale legate de numarul de persoane cu autism.
Organizatiile de profil estimeaza undeva la 16.000 de persoane diagnosticate si cel putin inca pe atat persoane cu autism dar cu diagnostice din sfera psihiatrica. Estimeaza si ca, 1200 de persoane sunt diagnosticate anual cu autism.
Spre deosebire de sindromul Down sau alte dizabilitati, autismul este invizibil: nu poti vedea ca o persoana are autism. Dar persoanele cu autism nu trebuie sa fie invizibile: nici in statistici, nici in politicile publice.
Faptul ca persoanele cu autism nu sunt vizibile in statistici/date oficiale, ca nu primesc un diagnostic corect, le afectează accesul la servicii de sanatate, la alte servicii de recuperare, la educatie, la servicii sociale. Barierele in accesarea serviciilor medicale duc la o calitate a vietii mai scazuta si o speranta mai mica de viata.
De aceea, in saptamana acceptarii autismului, pornind de la sloganul “Not invisible”, Fundatia Pentru Voi iși propune mai multe actiuni prin care sa dea vizibilitate persoanelor cu autism in comunitate, pentru a promova incluziunea lor in toate domeniile vietii sociale: o sesiune de cumparaturi, vizitarea unei expozitii la Muzeul de Arta, o iesire la cofetarie, o plimbare prin centrul orasului si o sedinta foto in Parcul Justitiei si accesarea serviciilor medicale in comunitate.
“Ne focusam pe persoanele adulte cu autism. Pentru ele, situatia e mai grava decat pentru copiii cu autism: nu exista servicii specializate, sunt foarte putini profesionisti specializați pe problematica adulților cu autism. Din cauza comorbiditatilor psihiatrice, multi sunt internati in spitale de psihiatrie. In UK, doar 29% din persoanele adulte cu autism sunt angajate in munca. In Romania, nu avem date. Ne dorim ca persoanele cu autism să fie vizibile in statistici, în servicii medicale, în legislatie si politici sociale.”, a declarat Laila Onu, Directorul general al fundației.
Persoanele care doresc sa sprijine incluziunea persoanelor cu autism, pot cumpara tricouri inscriptionate cu mesaje de sustinere din magazinul online al Fundatiei Pentru Voi: www.pentruvoi.ro/magazin-online
Disclaimer: Centrele de zi si locuintele protejate sunt partial finantate prin subventionare de la bugetul local al Primariei Timisoara.