Serviciul de tip “CENTRE DE ZI PENTRU ADULȚI CU DIZABILITĂȚI” este furnizat în cadrul celor 3 centre ale fundației:
- Centrul “Împreună”, înființat în anul 1997- capacitate 85 de beneficiari;
- Centrul “Ladislau Tacsi, înființat în anul 2007 – capacitate 55 de beneficiari;
- Centrul “Orizonturi Noi”, înființat în anul 2012 – capacitate 40 de beneficiari.
Centrele de zi sunt subventionate partial de Consiliul Local – Primaria Municipiului Timisoara prin Direcția de Asistență Sociala Timișoara.

Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Vârsta minimă 18 ani
Certificat de încadrare în grad de handicap: dizabilitate de dezvoltare (retard mental, tulburări din spectrul autist, Sindrom Down).
Domiciliul/reședința în Timișoara
Serviciile sunt oferite în limita locurilor disponibile, având în vedere nevoile particulare ale fiecărui beneficiar şi data depunerii cererilor.
Actele necesare pentru verificarea criteriilor de eligibilitate sunt:
Cererea tip a solicitantului / reprezentantului legal (se completează pe loc, la sediul organizaţiei, sau se poate descărca de aici.
Certificatul de încadrare în grad de handicap;
ATENTIE! Una dintre conditiile obligatorii este ca Planul individual de servicii si Programul individual de reabilitare și integrare socială (PIRIS) care însoțesc Certificatul de încadrare în grad de handicap și care sunt eliberate de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, sa cuprinda masura: “Asistență socială în centre de zi publice/private” la capitolul Activități/Servicii Sociale.
Acte de identitate (BI/CI cu domiciliul sau resedinta în Timisoara sau intr-o localitate care achiziţionează servicii sociale de la Fundaţia Pentru Voi), certificat de naştere, dupa caz certificat de casatorie, al beneficiarului – în copie certificată pentru conformitate cu originalul.
Daca beneficiarul are masura de ocrotire stabilita prin hotarare judecatoreasca, copia certificată pentru conformitate cu originalul a hotărârii judecătorești cu privire la instituirea unei măsuri de ocrotire: consiliere judiciară sau tutelă specială – dacă este cazul.
Referat privind situaţia medicală prezentă, întocmit de medicul de specialitate;
Scrisoare medicală de la medicul de familie si Aviz epidemiologic ca poate frecventa colectivitatea;
Bilete de externare din spital, dupa caz, sau alte documente medicale;
Decizie asupra capacitatii de munca, pentru pensie de invaliditate, pensie de urmas, după caz – în copie certificată pentru conformitate cu originalul;
Ultimul cupon de pensie, sau pentru alte venituri, dupa cum este cazul – in xerocopie;
Documente doveditoare a situaţiei locative – in xerocopie;
Acte doveditoare privind eventuale forme de învăţământ urmate – in xerocopie;
Orice alte acte sunt solicitate de către Fundaţia “Pentru Voi”, in functie de situatie.
Dosarul cu actele mai sus mentionate va fi adresat asistentului social, care înregistrează cererea de admitere.
Posibilităţile de admitere sunt limitate de numărul de locuri disponibile pentru fiecare centru de zi.
Activităţile în centrele de zi pentru adulți cu dizabilități se desfăşoară de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 -16.00.
Pentru fiecare beneficiar este realizată de către echipa multidisciplinară evaluarea nevoilor individuale, sunt stabilite obiective de urmat și se elaborează un plan personalizat în care activităţile / terapiile / serviciile sunt planificate zilnic, săptămânal sau lunar.
Activitati, servicii si terapii personalizate
În funcţie de planurile personalizate, adulții cu dizabilităţi beneficiază în cadrul centrelor de zi de următoarele activităţi, servicii şi terapii:
- Informare și consiliere socială,
- Consiliere/interventie psihologică,
- Abilitare și reabilitare (kinetoterapie, fizioterapie, art-terapie, terapie prin muzică și dans, stimulare psiho-senzorio-motorie, terapie ocupațională, activități de tip vocațional/ocupațional),
- Dezvoltarea deprinderilor de viață independentă (cognitive, abilități de comunicare, deprinderi de autonomie personală, îngrijirea și menținerea sănătății, deprinderi de autogospodărire, abilități sociale),
- Dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă,
- Integrare și participare socială și civică (cunoașterea mediului social, activități sportive, culturale, artistice desfășurate în comunitate, acțiuni de recreere și petrecere a timpului liber, vizite, excursii, tabere, participare la conferinţe şi seminarii, sprijin pentru accesarea diferitelor servicii din comunitate)
- Alimentație (zilnic mic dejun şi prânz), îngrijire și asistență (inclusiv transport cu ajutorul mijloacelor de transport puse la dispoziţie de fundaţie, cu suport din partea pedagogilor),
- Asistență pentru sănătate (asistenţă acordată de medic specialist în fizioterapie, kinetoterapeut, nutriționist),
- Asistență și suport pentru luarea unor decizii,
- Acte de caritate: ajutor material şi financiarpentru beneficiarii centrului care au o situație materială precară.
În centrele de zi pentru adulți cu dizabilități, activităţile zilnice, se desfăşoară în grupe, fiecare cu 2 pedagogi care supraveghează şi conduc activităţile şi asigură implementarea planurilor personalizate. Pentru beneficiarii angajaţi în muncă, un alt specialist acordă sprijin la locul de muncă sau în centrul de zi.
În scopul prevenirii cazurilor de abuz asupra beneficiarilor cât şi pentru îmbunătăţirea modului de lucru cu beneficiarii, prin observarea comportamentului acestora, în cadrul centrelor de zi este utilizat un sistem de supraveghere video, în spaţiile comune şi pe holuri.
Vă invităm să parcurgeți și LOCUINTE PROTEJATE – Fundatia Pentru Voi